Last Update

  • Sobota, Květen 1, 2021

         JAK VYBÍRAT ŠTĚNĚ

Příliš často se setkávám s lidmi, kteří se nechají unést jedinečností bulteriera a po krátkém uvážení se rozhodnou pro koupi štěněte. Samozřejmě si přes inzerát najdou chovatele, kontaktují jej a mají pocit, že udělali vše pro další šťastný život s vytouženým bulíčkem. Zklamání, když je vše jinak, je pak veliké. Rozhodla jsem se případné zájemce poučit, jak postupovat při koupi štěňátka a vyvarovat se  neznalostem a hlavně nenaletět tkzv. množitelům, kteří sledují pouze kvantitu, nikoliv kvalitu. Pokud nemáte žádné známé, kteří se chovem bulů zabývají (nejraději pár let), sežeňte si veškerou dostupnou literaturu, která existu je a s plemenem se nejdříve podrobně seznamte. Doporučuji knihu BULTERIÉR od Bethany Gibson, překlad z angl. Myslím, že tato kniha vás může dostatečně vyzbrojit vědomostmi. Každý máte individuální přístup a podmínky, nejsou-li proto některé informace dostatečně zodpovězené z literatury, je třeba se poptat mezi chovateli. Hlavně přehodnoťte, jestli je bulík ten pravý pes pro vás.!!!!!!!!!

Jak najít dobrého chovatele?

Kontaktujte raději více chovatelů a navštivte je osobně. Nechte si ukázat všechny psy a pozorně sledujte, v jakém jsou stavu… např. nejsou-li podvyživení, stav srsti (bulíci trpí na ekzémy a různá kožní onemocnění), pokud se v chovu najde ojediněle pes s těmito problémy, celkem se nic neděje, ale je-li postiženo více psů, pozor. Nechte si psy postupně ukázat a pozorujte, jak se k vám chovají. Dobrý pes s dobrou povahou vás vřele přivítá a má z vás zjevnou radost,  i když jste cizí. Vítačky jsou někdy tak razantní, že jste v momentě jak koule bláta, proto se adekvátně oblečte. I mezi psy jsou povahové odchylky, ty lze akceptovat, ovšem drtivá většina psů z chovu by se měla chovat,  tak jak jsem uvedla. Jestliže vám chovatel není ochoten své psy předvést, zdvořile poděkujte a odejděte. Velkým kladem je, když může chovatel pustit několik psů najednou, nepřímo se tím dozvíte, že psi nejsou agresivní a jsou tolerantní k ostatním psům, případně k jiným domácím zvířatům. Prohlédněte si třeba uši a oči, bulíci mívají často záněty a opět tady platí, že pokud se toto onemocnění objeví u více jedinců, napoví vám  to leccos o chovateli,  třeba jen to, že si psů nevšímá, nemá na ně čas, nebo nevěnuje pozornost zdravotnímu stavu svých miláčků, potažmo štěňat. Dále si uvědomte, že když na dvorku chovatele uvidíte menší zoologickou zahradu, není něco v pořádku.  Jsou-li kotce narvané psy různých plemen (samozřejmě lukrativních), není to známka obrovské lásky ke psům, ale k penězům. Při odchovu štěňat potřebuje všechen  čas fena se štěňaty, v té době jdou ostatní psi trochu stranou, takže si jistě dovedete představit tu přemíru péče, kterou dostanou desítky psů těchto obrchovatelů. Tito lidé se  snaží váš zájem vidět ostatní členy smečky obejít a vymluví se. Radím – odejděte a nenechávejte na sebe žádné spojení. Chtějte vidět všechny psy a v jakých podmínkách žijí a pokud vám toto není umožněno, štěně si nekupujte, ani za poloviční cenu !!!!!! Obvykle pak do veterináře vrazíte mnohem více, protože štěňata z těchto chovů nebývají zdravá.

Chovatel a způsob chovu vám sedí, hurá. Co dál.

Seznamte se s budoucí matkou vašeho štěněte, myslím tím zdravotní stav, povahu, výstavní ocenění apod. Pokud chovatel vlastní i otce štěňat, platí totéž. Když otce nevlastní, což je nejběžnější, zjistěte u chovatele, proč si vybral právě tohoto psa, bližší informace vám poví sám majitel ch. psa nebo i poradce chovu. U bulterierů se do chovu pouští pouze samci se známkou VÝBORNÝ, tzn. že nemají žádné velké nedostatky v exteriéru.   Většina chovatelů na své feny vybírá psy, kteří mají výstavní úspěchy, ale zdravotní stav často chovatel tak úplně nezná.  Lze se jen spolehnout na instinkt chovatele, že zvolil toho správného psa. Každý normální člověk chce mít odchovy zdravé a krásné, takže vybírá chovné psy podle nejlepšího svědomí a vědomí. Štěňata z příbuzenského spojení mohou být poněkud náchylnější, ale bývají krásná. Ujasněte si, jestli jste ochotní podstoupit i toto riziko. Pokud ne, předem si zjistěte, zda jde o příbuzenskou plemenitbu, zejména úzkou příb. plemenitbu. Tuto informaci vám sdělí  také na plemenné knize, kam se vrhy do 14 dnů po narození hlásí. Když už se chovatel uchýlí k příb. plem., sleduje tím většinou nějaký exteriérový znak, který chce upevnit.

JEDETE SI VYBRAT ŠTĚNĚ, co přesně budete sledovat?

Štěně je k odběru v 7 týdnech,  výjimečně v šesti týdnech, ne v pěti !!!!!! Na štěně se jděte minimálně jednou během odchovu podívat a zaměřte se na celý vrh, nikoliv jen na svého vybraného pejska. Zdravá dobře živená štěňátka poznáte na první pohled, jsou jednoduše spokojená. Všímejte si hlavně zadečků, jestli mají suché nezduřené a nezarudlé konečníky, což je známka, že štěňata neprůjmují.  Obrovská jakoby nateklá bříška neznamenají, že štěňata žijí v přebujelém přepychu, nýbrž jsou špatně odčervená, v horším případě nejsou odčervená vůbec. Srst u miminek je sice jiná než u dospělců, ale musí být hladká, čistá, voňavá a i trochu lesklá. Matka může být sice pohublá, zejména u vícepočetného vrhu, ale nikoliv podvyživená a vychrtlá. Samozřejmě, že fena se štěňaty není právě ve výstavní kondici, ale je-li vše v pořádku, má dobrou náladu, není zbytečně nervózní a v mezích možností samotné feny je nakrmená a čistá. (Některé feny,  jakmile zabřeznou,  odmítají potravu a začínají jíst až ve chvíli, kdy začnete přikrmovat štěňata, protože vlastním mláďatům začnou závidět. Způsobí tím chovateli nejednu těžkou chvilku.) Štěňata musí být ubytována v teple, máte-li pocit, že jsou třeba v průvanu, váhejte s odběrem, taková št. mohou být nastydlá a problémová. Výběr štěněte je emotivní záležitost. Je třeba si ujasnit, jestli chcete pejska pouze pro radost či do chovu. Při první návštěvě můžete za štěně zaplatit zálohu, která chovatele zavazuje, že vaše štěňátko neprodá, ovšem na druhé straně, pokud si rezervované štěně neodeberete, vznikají tím chovateli problémy, neboť obvykle toto štěně nenabízí a neinzeruje, takže celý kolotoč s prodejem začíná znova, což znamená určité výdaje, které si chovatel uhradí z vaší zálohy nebo z její adekvátní části.

 JEDETE SI PRO  ŠTĚNĚ

Znovu překontrolujete stav štěněte, tentokrát se podívejte i na pupík, není-li na něm kýla. Té se lze ovšem jednoduchým chirurgickým zákrokem zbavit a na další život pejska již nemá vliv. U pejsků překontrolujte varlata, jsou-li hmatná a sestouplá.  Je dobré se podívat do tlamičky na zuby,  zejména pokud chcete štěně do chovu. Musím však podotknout, že štěňátka mívají často podkus,  který považuji spíš za klad, neboť je tu velká naděje, že toto štěně bude mít v dospělosti krásný nůžkový skus. Štěně nesmí být vyplašené, praví bulíci se na vás vrhnou a budou na sebe všemožně upoutávat pozornost. Zjistila jsem, že smlouva nemusí být písemně, pokud jsou obě strany svolné, stačí i ústní dohoda. Když se smlouva píše, měla by určitě obsahovat případné nedostatky štěněte, ale i klady.